網頁

2015年6月21日 星期日

2015/六月/北海道自駕遊/富良野*第四日

12.06.2015

一直好想去看花田 , 五月到訪北海道時 , 小地勤也一直嚷著說要看花田 . 車手是男友 , 他不肯去 , 我也沒法 ... 這一年半 , 小地勤跟男友一起出遊了八次 , 頭幾次旅行 , 都是吵架收場 , 我要看景點 , 他要 Shopping 買貨 ; 我不吃生 , 他偏要每餐提議食魚生飯 ; 我習慣一日食三餐 , 他習慣一日食一餐 ... 好多好多小事 , 都令我每次喊住咁返酒店 . 一起旅行次數多了 , 看到他開始讓步 , 眼淚果然是女人最強勁的武器 !

晨早起身 , 男友就話今日天氣好好 , 不如去富良野 , 明天才去買貨 , 個刻開心到飛起 ! 由札幌開車去富良野約兩個多小時 . 接近目的地前 , 看到的全是一大片一大片農田 .

農夫係大太陽下種米 , 真係粒粒皆辛苦 !

很喜歡那些被雪山環繞的小鎮 . 今次小地勤係依到影左好多相 ~

富田農場好多旅行團既地方 , 亦可以話係富良野最出名睇薰衣草既地方 . 地圗顯示既紫色就係種植薰衣草既花田 .




要看薰衣草 , 其實七月先係旺季 , 小地勤見到一小片薰衣草花田 , 其實已經好開心 . 就這一小片有開 , 其餘的 ... 都是這樣 ... 綠色的草球 .






依個農場為左令旅客唔好因為見唔到薰衣草而失望 ( 我估 ) , 所以有個溫室養植薰衣草 , 相信就算五月黎到 , 都會見到薰衣草既蹤影 .


六月除左睇到薰衣草外 , 仲有好多其他花種 . 一小片一小片的花田 , 已令人興奮 ! 今日天氣仲要好好 , 好曬 , 影到仲靚 ! 去左一轉富良野 , 小地勤都曬黑了 ... 我只用電話影相 , 所以影得唔夠好 , 實景真係靚好多 .








曬左好奈 , 要走去樹陰下休息下 , 分分鐘會中暑 !

有無興趣飲啖雪山水 ? 免費任飲 .

花田中的樂隊 .

天氣好熱 , 行咁奈 , 唔飲雪山水都可以買返支薰衣草波子汽水試下 .

依到有個小食亭 , 野食都唔算貴 , 值得花錢食小小野同休息一下 .


薰衣草雪糕 , 好淡既薰衣草味 , 唔似風油味 , 幾好食 !

再黎一次薰衣草汽水 , 仲試埋當造中既蘆筍 , 好甜 , 好好味 !

休息完就再四圍行下 , 好多以薰衣草為主色既物品 .



我鐘意用 Handmade Soap , 總覺得好天然 , 沖涼後特別清爽但唔乾燥 . 結果 , 當然有買 . 係到仲可以自製香水卡留念 , 我每隻味都整左一張 , 放係手袋 , 好香 ~


依到仲有個小露台比人賞花同欣賞十勝丘既美景 .

其實成塊花田開左都無一滿 , 但係樓下影花既時候卻唔多覺開得咁少 , 哈哈 ~

臨走都影返張到此一遊照 !

沒有留言:

張貼留言