網頁

2015年5月29日 星期五

五日四夜日本北海道 Sapporo 自駕之旅 * 第三日 ( 羊之丘展望台 ) * 2015

18.05.2015

晨咁早起身 , 由酒店開左大半個鐘頭車黎到羊之丘展望台 ( 0118980456 ) .

依到係一個要比錢入場既公園 , 約 500 Yen 一位 , 不過值得的 ! 


黎到依到 , 當然要同依位大人物影返張到此一遊照 . 

夏天時 , 聽聞依到有一大片薰衣草做背景 ! 小地勤 5 月黎到 , 就只有一大片草地同突然出現既羊咩咩 !

依個地方都有好多比人影到此一遊既角落 .

五月既北海道 , 櫻花盛開 !



樹上開滿花 , 地上亦係開滿花 !

依到有一間白色教堂 ( Blanc Birch ) , 內裡一直傳出陣陣鋼琴聲 .

教堂出面既小草地 , 水池同櫻花 .


大部份係到既建築物都可以參觀 . 去左奧地利館行左一轉 . 直上二樓買手信 . 款式好多 , 不過無得 Tax Free .

去返一樓食雪糕同飲野 , 可以去個洗手間同休息下 . 個雪糕好似 350 Yen . 罐飲品就唔記得幾錢 , 但過甜 .


休息完就係旁邊既冰雪節資料館參觀 .


北海道出名雪祭 , 所以入黎打個轉睇下 .



臨走前 , 小地勤試埋個免費足浴先走 , 所以話比錢入場 , 係值回票價 .

無人係到 , 我地包場 .

沒有留言:

張貼留言