網頁

2015年11月5日 星期四

食。買。札幌。北海道度蜜月。2015。十月

06.11.2015

坦白講 , 小地勤去札幌都只係行下街 , 食下野 , 陪老公四圍搵貨賺錢 , 所以都無點再去札幌既景點 .

十月既日本 , 四圍都係 Halloween 既商品 , 好有氣氛 . 日本既包裝真係一流 , 仲要成日都 " 期間限定 " 攪到有一種 , 今次唔買 , 下次買唔到既感覺 .


每個早晨都係去二條食早餐 . 小地勤唔食生 , 所以都只係陪坐或飲碗蟹湯 . 係札幌 , 二條食魚生飯應該係最平最新鮮了 , 中午過後 , 見好多店都會關門 , 所以有買趁早 .






依間店好似好多名人黎過 , 不過我都唔太認識 . 依間店旅遊書都有介紹 , 原因二條真係好細 , 基本上旅遊書講到間間都值得一試咁 , 所以我都唔多信旅遊書 , 行到邊食到邊就算 .

通常傍晚時份 , 我地都會去食壽司 . 日本既壽司其實因為 Yen 平左 , 所以仲平過香港食 . 坦白講 , 依幾年 , 我都無點係香港食過日本野 , 因為做地勤令我可以隨時起飛 .



札幌站 ESTA 樓上既 " 拉麵共和國 " 係每個第一次到札幌既人必去 . 除左因為有好幾間唔同款既拉麵店外 , 另一原因係可以不停咁影相 .

係到有日本既鳥居 , 懷舊既郵筒 , 傳統既日式小店 .



仲有個火車站係到 , 人又唔多 , 點影都得 .

 日式既建築同室內擺設 .

曾經我希望試食曬咁多間拉宧店先再投票 , 但食過一次後 , 就無再返轉頭食 .

原因係我愛上去街頭既 " 拉麵橫丁 ". 係薄野 , 我遇上兩條拉麵橫丁 , 而依一條就特別多日本人 , 街頭賣的 , 果然比商場的有風味同平 !

其實比拉麵共和國更多選擇 .

我地又係亂入一間 , 間間既價錢都差唔多 . 又大碗又多料又好味 ! 最重要係開到好夜先關門 !



另一間我好鐘意去既餐廳係之前介紹過 . 今次我地又再黎 . 個 Menu 唔同左 .

要幫手打氣的魚子飯 ! 多到流出黎 ! 見到都開心 !

依個雜菜煮海鮮超好味 , 又唔貴 ! 裡面有帶子 , 三文魚 , 魷魚同大蝦 !


依個雞排都好好味 ! 雖然個外表就有點平化 , 不過都值得一試 . 依餐係三百蚊左右 , 係唔係好抵食呢 ! 不過佢好似開到 0000 就關門的 .

我一向都鐘意買名信片 , 今季郵局限定 . 係唔係好靚 . 次前我地仲買過父 , 母親節版本 , 都好靚 . 

北海道 " 熊出沒注意 " , 無諗過真係會有野生動物出現係公路上 .

就算天寒地凍都仲會好想係日本便利店買雪糕 , 每晚唔食一次 , 總覺得差少少 .

 其實粟米雪糕都幾好味 , 真係好粟生架 .

依包魷魚餅超受歡迎 , 但唔係四圍都買到 , 好味過蝦餅好多 .

終於清左北海道個遊記 , 小地勤下轉北海道要等過左雪季 .

沒有留言:

張貼留言